Apríl a máj v kuchyni Processed with VSCO with a6 preset

Apríl a máj v kuchyni

Posledné dva mesiace sa opäť preliali rýchlo ako voda cez kôš, a ja sa obzerám späť a zisťujem, že som sa v kuchyni za tento čas až tak veľmi nečinila. Pár výtvorov som však stihla, a tak som tu opäť s galériou a krátkymi popismi jednotlivých jedál 🙂

Hot Cross Buns

Tieto (pre mňa vizuálne príťažlivé) buchty som chcela vyskúšať už zopár mesiacov, a Veľká Noc bola perfektná príležitosť ich konečne ukuchtiť. Mäkučké a vláčne cesto s marmeládovo-maslovou krustou navrchu. Čo viac dodať? Na raňajky s maslom a džemom, ale pokojne i samotné, sú ako stvorené, pričom vydržia mäkké i do ďalších dní. Recept mám odtiaľto.

Rožky

Rožky z obchodu už pár rokov vôbec nekupujem, za to tie domáce u mňa zakaždým bodujú. Tieto poslúžili ako skvelá príloha ku klobáse a špekačkám na opekačke. Tento overený a skvelý recept si stále dokola pýtam od mojej sestričky, a nikdy si ho nezapíšem a nepoznačím, takže vám ho nanešťastie nemôžem zazdieľať. Nabudúce! 🙂

Blondie cupcakes s čokoládovou ganache

Veľmi túžim po tom, naučiť sa robiť parádne kapkejky , no zatiaľ sa mi veľmi nedarí. Moja zdobiaca technika alebo recept na pevný a tvar-držiaci krém zakaždým zlyhá. Tentokrát (klop klop) sa však tvarohový krém na kapkejky krásne nanášal, a ja som sa okrem chuti mohla konečne vytešovať i z pekného vizuálu. Recept na túto sladkú bombu mám z blogu šikovnej FoodAdyct.

Gaštanový cheesecake

Cheesecake s touto príchuťou som doteraz nikdy nerobila, a pravdepodobne by mi ani nikdy nenapadlo ho vyskúšať, ak by nebol na objednávku. Dovtedy som netušila, že gaštanové pyré je tak chutné, a že cheesecake z neho môže byť taký mňamózny! Recept som použila z blogu The Story of a Cake. Samozrejme, nebola by som to ja, ak by sa pri pečení neudiala malá dráma. Neodhadla som pomery cesta a veľkosti formy, a tak sa z jedného drobného cheesecaku stali dva veľké. Ničomu to však nevadilo, ľahko sa spracovali oba. 🙂

Tartaletky s ruby čokoládou

Na narodeniny som v máji dostala nové formičky na tartaletky. Nezaháľala som, a hneď som ich vyskúšala. Sú to klasické maslové košíčky plnené ganážou z čokolády ruby. Sýto ružová farba tejto čokolády sa po stuhnutí mení na staro ružovú až hnedú, no na estetike či chuti to vôbec neuberá, skôr naopak. Recept mám z knižky od Lulus, a ak si chcete vyskúšať čosi podobné, recept nájdete i tu.

Ružičkový kel so slaninkou a batátovým pyré

Tento recept patrí v poslednej dobe medzi moje favority. Mám ho z kuchárky od Kačí (My Cooking Diary), a je veľmi jednoduchý. K ružičkovému kelu opekajúcemu sa na panvici pridávame vypečenú slaninku a zalievame javorovým sirupom. Batátové pyré robím podľa klasického postupu, a výborný obed je tak za krátky čas na svete. Ak by sa mi nezháňal ružičkový kel tak ťažko, obedovala by som toto jedlo hoc aj každý druhý deň 🙂

Malinový koláč s ovsenou mrveničkou

Tento koláč si nenájde priaznivcov u milovníkov výrazne sladkých koláčov. Prevláda uňho prirodzená kyslosť malín, ktorú tá trocha cukru, čo je v ceste, len tak ľahko neprevalcuje. Osobne mi však veľmi chutil práve kvôli jeho sviežosti, a viem si predstaviť ho v lete vyskúšať s rôznym ovocím – jahodami, višňami či čučoriedkami. Recept je zo sladkej kuchárky od Děvče u plotny. Tento konkrétny recept na blogu nenájdete, avšak v sekcii koláče je mnoho skvelých receptov, ktoré stoja za vyskúšanie.

Focaccia

Ak mám pri pečení nejakého koláča možnosť sa čo i len trošku kreatívne vyžiť, ťahá ma to k nemu ešte o čosi viac. Výnimkou nie je ani focaccia – slaný kysnutý koláč, do ktorého môžete vkladať všakovaké zeleninové obrázky. Tento môj prvý pokus nevyšiel úplne podľa predstáv, chuť však predčila moje očakávania. Cesto na focacciu kysne trikrát a robia sa v ňom krásne bublinky, ktoré sa potom pretavia do úžasne vláčneho cesta. Fantázii pri zdobení sa medze nekladú, a ja už sa teším na vymýšľanie ďalšich slaných obrázkov. Recept nájdete tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore