Február v kuchyni Processed with VSCO with a6 preset

Február v kuchyni

Máme za sebou ďalší mesiac a s ním aj galériu posledných kuchynských výtvorov. Posledné týždne ťažko hľadám motiváciu a chuť do činností, ktoré mi inokedy robia radosť, preto bolo i pečenia v posledných týždňoch pomenej. Avšak celkom som sa vyžila pri varení všakovakých dobrôt. Tak poďme na to!

Javorové zamotance

Tí, ktorí ma trochu poznáte asi viete, že veľmi ľúbim narábať s kysnutým cestom. Skúsila som vymyslieť niečo na štýl osích hniezd, a vznikli z toho tieto javorové dobroty. Kysnuté cesto je naplnené plnkou z hladkej múky, skaramelizovaného javorového sirupu a nasekaných orieškov. Mňamka na prvý hryz.

Scones

Tieto anglické koláčiky som prvýkrát ochutnala pred pár rokmi na výlete v írskom Wexforde. Odvtedy sa stali celkom pevnou súčasťou víkendových raňajkových rituálov, pričom sa mi podarilo natrafiť na skvelý recept, ktorý sa mi zakaždým podarí. Scones sa tradične podávajú s marmeládou a clotted cream (hustou pečenou smotanou). Clotted cream som zatiaľ popravde robiť neskúšala, a namiesto neho používame šľahačku, ktorá svoj účel výborne splní. Ku scones sa najlepšie hodí marmeláda z bobuľového ovocia 🙂

Cícerové karí

Ďalší z overených receptov od Kačí z My Cooking Diary. V jej kuchárkach som hádam ešte nenatrafila na recept, ktorý by sa mi nevydaril, alebo ktorý by nám nechutil. Cícerové kari s rôznymi obmenami varím pravidelne a zakaždým si všetci stravníci skvele pochutnajú. Pri Kačí som sa naučila viac v kuchyni experimentovať s chuťami, používať koreniny ako kurkumu a zázvor, ochucovať jedlo javorovým sirupom, či variť dobroty s kokosovým mliekom.

Fit Bagels

Bagels som si vždy chcela vyskúšať, ale zakaždým ma odrádza dlhá príprava, ováranie a následné pečenie. Na Aktine som narazila na tento rýchly recept na bagels len z troch ingrediencií, ktorý som hneď vyskúšala. Nemôžem povedať, že by ma výsledok oslnil, ako príloha k večeri však celkom ušiel. Nabudúce ale jednoznačne skúsim upiecť originálnu verziu, aj keby mám stráviť v kuchyni celý deň! 🙂

Humus z pečenej mrkvy

Za tento skvelý výtvor si nemôžem brať kredit – spravil ho totiž celý V. Recept je opäť z kuchárky od Kačí z My Cooking Diary. V kombinácií s bagels to bola perfektná večerná pochúťka 🙂 Ja humus môžem na všetky spôsoby, a tento si zaslúži čestné miesto na vrchole humusového rebríčka.

Buffalo karfiol

Pečený karfiol na spôsob buffalo krídelok? I am all in! Budem znieť asi ako pokazené rádio, tento recept je však znovu od Kačí 🙂 V týchto týždňoch po jej kuchárke siaham naozaj často. Karfiol bol chuťovo perfektný a čerešničkou na torte bol dip z modrého syra. Navrch mal ísť čerstvý koriander, ale ja vám neviem ľudia, vám nechutí táto čudesná bylinka ako mydlo? Mne totiž áno, a radšej som preto dala prednosť nasekanému čerstvému špenátu. Recept nájdete tu.

Semlor

Táto švédska pochúťka sa tradične podáva v utorok pred Popolcovou stredou (začiatkom pôstu). Jemné sladké buchty, plnené mandľovou pastou a šľahačkou. Rada som sa aspoň trošku pri pečení v spomienkach vrátila do Östersundu a s láskou spomínala na všetky švédske dobrodružstvá a perfektné koláče, ktoré som mala možnosť tam ochutnať. Recept mám od Kristiny Lund z blogu Děvče u plotny.

Francúzske toasty

Ľahká raňajková klasika. Na tieto toasty nemám žiadny recept, príprava je totiž veľmi jednoduchá. Do rozšľahaných vajíčok pridáme trochu mlieka, sladidlo (ja som dala čakankový sirup) a škoricu. V tejto zmesi namáčame toastový chlieb, ktorý potom opekáme na troške masla na panvici. Servírujeme s čímkoľvek 🙂 tentokrát som použila banán, šľahačku, lieskové oriešky a javorový sirup, no skvele sa k nim hodí aj rozvarené horúce ovocie či marmeláda.

Toto je k februáru v kuchyni všetko, teším sa na ďalší mesiac a pochúťky, ktoré so sebou prinesie 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore