Október v kuchyni

Október v kuchyni

Október sa niesol v duchu dlhých jesenných prechádzok (a behov), radosti z popadaného lístia, teplého čaju a – ako inak – pečenia a varenia. Staré i nové recepty, slané i sladké, všetko nájdete v tejto galérii spolu s krátkym popisom 🙂

Makovo-tvarohová bábovka

Odkedy som si kúpila receptár od mojej obľúbenej foodblogerky Piškóty (Stvory z kuchyne), skúšam doradu všetky dobroty, ktoré v knihe alebo na blogu nachádzam. Táto šťavnatá makovo-tvarohová bábovka si ma hneď získala svojou vláčnosťou a skvelou chuťou.

Miš-maš kiš (quiche)

Quiche (pre neznalých kvíče) patrí medzi moje obľúbené jednoduché pečenie k večeri. Na krehké maslové cesto používam vždy ten istý overený recept (tu). Potom na základ z cesta na plechu poukladám to, čo máme práve doma – paradajky, hrášok, kukuricu, šunku a syr, špenátové listy – fantázii sa rozhodne medze nekladú. To potom zalejem zmesou – šľahačka, vajcia, koreniny a upečiem. Rýchla a skvelá dobrota

Tvarohové lodičky so slivkami

Tieto rýchle lístkáče sú ideálnou sladkosťou na jeseň. Páči sa mi vyhrať sa s lístkovým cestom a nakrajovať a prekladať ho do rôznych tvarov. Tieto lodičky vyzerajú veľmi efektne. Plnku tvorí len tvaroh zmiešaný s vanilkovým cukrom. Navrchu sú nakrájané slivky a mak (jedna z mojich najobľúbenejších kombinácií). Recept je opäť od Piškóty.

Croissanty s nutellou

Croissanty sú veľkou výzvou. Tak veľmi by som chcela, aby sa mi jedného dňa podarili také naozajstné, ako z pekárne. Hoci tieto boli chuťovo úžasné, stále to nebolo celkom ono. S pľundrovým cestom (od Bonvivani) sa však pracovalo skvele a jednoznačne ho zaradím do receptára napríklad pre škoricové slimáky alebo kakaový závin.

Mrkváč s pekanovými orechami

Mrkvové dezerty som nanešťastie objavila len pár rokov späť, no odvtedy sú mojou srdcovkou. Tento šťavnatý koláčik, ktorý ma v ceste kúsky čokolády a navrchu krém z mascarpone, je za mňa jeden z top receptov. Navyše sa dá s mrkvovými strúhancami a orieškami krásne ozdobiť 🙂

Chlieb

Už roky používam tento obľúbený recept na chlieb. Pri pečení sa mi tentokrát zacnelo po kvásku a vyrezávaní do cesta, a tak som si povedala, že si niečo skúsim nakresliť aj do tohto nekváskového chlebu, a veru to aj celkom vyšlo 🙂

Hríbové kari

Opäť sme pri Stvorách z kuchyne. Tento recept mi utkvel v pamäti hneď pri prvom listovaní zápisníkom, a konečne sa dočkal realizácie. Jednoduché, zdravé a veľmi veľmi chutné. Toto je typ jedla, ktorý musíte pred podávaním ochutnať najmenej 5-krát, aby ste sa uistili, že všetko chutí ako má (alebo to mať ako výhovorku pri neustálom ujedaní).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Naspäť hore