Január v kuchyni Processed with VSCO with a6 preset

Január v kuchyni

Tento rok začal, čo sa pečenia a varenia týka, trochu slabšie. Avšak predsa sa pár čriepkov z kuchyne nájde i za tento mesiac 🙂 Dúfam, že február sa bude niesť v duchu väčšieho počtu koláčov, a tiež menšieho počtu tých, ktoré skončia na stene. (viď fotku dole)

Huevos Rancheros

Tento recept som objavila v kuchárke od Kačí z blogu My Cooking Diary. Je veľmi jednoduchý a chutný, najmä pre milovníkov vajíčok s tekutým žĺtkom. Základ tvorí paradajkovo-fazuľová zmes, do ktorej sa pridávajú vajíčka a navrch patrí štedrá porcia čerstvej zeleniny – Lahôdka 🙂 Recept nájdete tu.
Ide o mexickú kuchyňu, takže ak máte radi pálivé, bude tento recept pre vás ako stvorený!

Čučoriedkový cheesecake

Takzvaný čísky dort. Na tento cheesecake som bola tak veľmi hrdá! Zaumienila som si totiž, že by som mohla začať viac veriť v svoje pekárske zručnosti a konečne mohla skúsiť vymýšľať vlastné recepty. Začala som teda relatívne jednoducho, keďže cheesecake má zväčša ten istý základ. Do plnky som pridala rozvarené čučoriedky, na vrch spravila toping z kyslej smotany a cukru. Cheesecake som ozdobila čučoriedkovo-kokosovým orieškovým maslom a mandľovým krokantom. Mmmmňam! Bola som ale veľká šikovníčka a pri prenášaní koláčiku z linky na stôl sa mi zošmykol z dosky a skončil…. všade. Na podlahe, na stene, kuchynských stoličkách, stole, skrinkách… To bolo radosti 🙂 No kúsok som stihla ochutnať, a myslím, že sa veľmi vydaril, až na ten záver. One time na zemi, next time snáď v brušku.

Brownies

Brownies som už nepiekla celú večnosť. Vždy ma totiž odrádza množstvo cukru a masla, ktoré do receptu ide.
Tentokrát som skúšala nový recept, ktorý som našla tu (vraj podľa Jamieho Olivera). Keď som pri čítaní postupu zbadala, že doň má ísť 360 gramov cukru, zatočila sa mi hlava a cievy sa mi instantne zlepili už len pri predstave tej sladkosti. Namiesto toho som teda dala cukru len tretinu. Brownies sa skvele vydarili – boli vláčne, šťavnaté, a cukor im vôbec nechýbal 🙂

Chlieb náš každodenný

Recept na chlieb používam roky ten istý, tentokrát som však kvôli nedostatku hladkej múky použila pol na pol hladkú so špaldovou. Zdá sa mi, že bol takto chlebík ešte o čosi chutnejší než ako podľa originálneho receptu 🙂 Kreslenie do nekváskového chlebu bohužiaľ nejde vôbec ľahko a mne vŕta v hlave, že je čas si založiť nový kvások…

Chodský koláč

Na instagramovom účte Josefa Maršálka som nedávno zbadala tento koláč, ktorý vyzeral ako umelecké dielo. Vizuálna stránka pečenia je pre mňa dôležitá a ak sa môžem pri pečení takýmto spôsobom kreatívne vyžiť, som za všetkými desiatimi. Cukrárku pána Maršálka zatiaľ vo svojej zbierke nemám, preto som recept hľadala v internetových vodách. Na cesto som však namiesto polohrubej a špaldovej múky použila len hladkú, a vyšlo dokonale jemné. Maková plnka mala nedobrú konzistenciu, ostatné plnky (tvarohová a slivková) sa však vydarili a ja som sa mohla tešiť z na pohľad pekného a na chuť výborného výsledku.

Granola

Granolu na raňajky úplne zbožňujem. Je to moja každodenná klasika k jogurtu a banánu. Už dlhú dobu používam tento recept z Bonvivani, ktorý som si časom prispôsobila tak, aby mojim chuťovým bunkám vyhovoval čo najviac. Ako tuk používam rozpustené maslo a sladím 1:1 javorovým sirupom a medom. Oriešky a semiačka používam podľa aktuálnych zásob 🙂 Granola vie okrem skvelých raňajok poslúžiť aj ako chutný homemade darček pre priateľov. Stačí ju nasypať do peknej nádobky, nalepiť etiketu, poprípade previazať motúzikom a voilà – originálny darček je na svete.

To je z januárového pečenia a varenia všetko, na záver pridávam cheescake-ový fail, ktorý ma škrel ešte pár dní. Nie každý deň je nedeľa 🙂 Dnes už sa nad tým len usmievam a do budúcna si prajem trochu menej nešikovnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore